Valkoposkihanhilla haahkapoikue

Santahaminassa 17.6.2018 likkuui valkoposkihanhipari, joilla ei oli poikueenaan kaksi muutaman päivän - viikon ikäistä haahkanpoikasta. Hanhet kuljettivat poikuettansa lähiluodon ympärillä viettäen suurimman osan ajastaan sen rannan lähettyvillä. Välillä ne rantautuivat, mutta eivät harrasttaneet muutaman minuutin pikaisia lepotaukoja kuten haahkaperheidenon tapana pienten poikasten aikaan. Kerran neljän tunnin tarkkailun aikana hanhet veivät poikueen karin korkeammalle kohdalle, jossa ne nukkuivat kerralla 45 minuuttia. Poikasten ruokailu ei ollut samanlaista kuin normaalihaahkaperheessä, jossa poikaset sukeltavat ruokaa rantojen tuntumassa. Nämä poikaset eivät sukeltaneet. Sen sijaan ne poimivat ruokaa veden pinnasta, joskus kurottaen kaulaansa pintaa pitkin tai sen alle, ja liikkuivat kalliolla hakien syötävää pinnasta. Sen sijaan ruohoa niiden ei nähty syövän valkoposkihanhen poikasten tavoin. Ainoastaan kerran neljän tunnin aikana näin toisen poikasen sukeltavan. Se kurotti kaulaansa eteenpäin, sitten veden alle, ja sukelsi sitten lyhyesti. Mutta ehkä koska tämä tapahtui kauempana rannasta, jolloin tulos oli todennäköisesti heikko, se ei innostanut poikasta yrittämään uudestaan.

Pitkän lepotaukonsa jälkeen perhe ui pääsaaren rannan tuntumaan, vietti siellä vähän aikaa, ja ui sitten takaisin lähiluodolle. Siellä oli vastassa kaksi haahkanaarasta, jotka aiemmin olivat osoittaneet jo vähän kiinnostusta poikasiin. Nyt haahkat yrittivät ottaa poikaset haltuunsa asettaen itsensä toisen poikasen ja valkoposkiemon väliin. Poikanen kuitenkin karkasi ja palasi valkoposkiemonsa luokse. Hanhi rähjäisi haahkoille vihaisena ja ajoi ne pois.

Tämän jälkeen hanhiperhe lähti uimaan Santahaminan kärkeen päin. Haahkat seurasivat. Hanhiperheen saavuttua kärkeen ne nousivat hetkeksi kalliolle, mutta sitten haahkat olivat saaneet mukaansa isomman naarashaahkaparven, ja hanhiperhe näytti lähtevän karkuun koko haahkaporukka perässään. Toinen hanhiemosta joutui monta kertaa hätistelemään haahkoja pois, koska haahkat näyttivät uudestaan yrittävän erottaa poikaset hanhiemoistaan. Mutta koska poikaset halusivat pysyä hanhien kanssa, tämä ei onnistunut. Isompi osa haahkoista luovuttu lopulta noin kymmenen minuutin kuluttua, mutta kaksi haahkanaarasta jatkoi hanhien seuraamista Kuninkaansaareen asti, missä koko ryhmä katosi kallion taakse.