Alppi- ja himalajanrautiainen / Alpine and Himalayan Accentors (Prunella collaris, Prunella himalayana)

B) Aikuispukuiset / Adult plumage (Nuoruuspukuisiin / To juvenile birds)

(1.) Himalajanrautiainen. 13.7.2005 May Saz, Issyk-Kul Oblasti, Kirgisia, 3800 m. Kuluneessa puvussa. Selässä laajalti ruskeaa sävyä, poskessa punaruskeaa. Punaruskea ulottuu rinnan yli eikä ole yhtenäinen kupeillakaan edes näin kuluneessa puvussa. Kurkku on valkoinen ja sen alareunassa on mustahko rajaus. Nokka on musta kesällä.

(2.) Alppirautiainen 27.8.2003 Balea Lac, Fagaras, Transilvania, Romania, 2500 m. Tuoreessa puvussa. Selkä harmaampi kuin himalajanrautiaisella (vain alempien hartiahöyhenien reunoissa hieman ruskeaa sävyä). Nokassa keltaista, poski tasaisen harmaa.

(3.) Alppirautiainen 27.8.2003 Balea Lac, Fagaras, Transilvania, Romania, 2500 m. Tuoreessa puvussa. Alapuolen punainen selvästi suppeampi kuin himalajanrautiaisella kuvassa 1. Ei ruskeaa poskilla ja silmäkulmajuovakin on erittäin heikko aavistus. Nokassa keltaista.

(4.) Alppirautiainen 27.8.2003 Balea Lac, Fagaras, Transilvania, Romania, 2500 m. Tuoreessa puvussa. Isot peitinhöyhenet ovat keskustaltaan lähes mustat. Kurkku on täplikäs ja aluetta ei rajaa musta, kapea vyö kuten himalajanrautiaisella.

(5.) Alppirautiainen. 24.11.2007. Pangot, Uttarakhand, Intia.Muutamaa kuukautta myöhemmin kylkilaikku on jo kulunut yhtenäisen punaruskeaksi, rinnan keskiosa harmaa, ei ruskeaa korvahöyhenissä, silmäkulmajuova heikko.

(6.) Himalajanrautiainen. 24.11.2007. Pangot, Uttarakhand, Intia. Melko selvä silmäkulmajuova ja ruskeaa korvahöyhenissä, isojen peitinhöyhenten reunat niin leveälti ruskeat, että mustaa yhtenäistä aluetta ei muodostu peitinhöyhenalueen yli.

(7.) Alppirautiainen 23.3.2010 Sela Pass, Dirang, Arunachal, Intia. 4200 m. Värikkäimmillään lievästi kuluneessa "kevätpuvussa". Kurkku täplikäs ja tasaisen harmaa sekä tasaisen punaruskea alue alapuolella. Isojen peitinhöyhenten alue yhtenäisen musta neliö.

 

(8.) Himalajanrautiainen 20.6.2010 Topli Klutch, Altain tasavalta, Venäjä. 3000m. Hyvin selvä valkea kurkku, jota rajaa alapuolelta selvä musta vyö. Sen alla punaruskeat alueet yhtyvät ja sen alla pieniviiruinen, harmaa alue. Kyljet eivät ole yhtenäisen punaruskeita tässäkään vaiheessa.

(8.) Himalajanrautiainen 20.6.2010 Topli Klutch, Altain tasavalta, Venäjä. Selkä kokonaan mustan ja puneruskean viiruinen. Näin kuluneessa puvussa korvahöyhenten ruskea on melko heikko. Isojen peitinhöyhenten kärjet ja reunat ovat kuluneet pois.

(9.) Himalajanrautiainen 20.6.2010 Topli Klutch, Altain tasavalta, Venäjä. Naaraan poskella on enemmän ruskeaa ja kurkku ei ole niin yhtenäisen valkoinen.